donderdag 17 december 2015

Makelaar mag niet dubbel bemiddelingskosten rekenen

bemiddelingskosten terugvorderen
Mogelijk kunt u bemiddelingskosten terugvorderen..
Wanneer u een woning gaat huren in de particuliere sector, verloopt dit in veel gevallen via een makelaar. Een makelaar heeft contacten met verhuurder die graag hu woning willen verhuren. Daar zitten natuurlijk kosten aan verbonden. De makelaar moet ook een boterham verdienen. Deze kosten worden ook wel bemiddelingskosten genoemd.

In eerste instantie heeft de makelaar een overeenkomst met de verhuurder, dat is zijn of haar klant. Jarenlang hebben makelaars echter ook bemiddelingskosten gerekend aan de huurder, iets wat uit een recente uitspraak is gebleken dat niet mag. Veel huurders die dit hebben betaald willen hun geld terug, daar hebben ze immers recht op. Niet altijd wil dit lukken, makelaar wimpelen mensen bijvoorbeeld af of geven aan dat hun voor hun situatie niet geldt. Welke stappen kunt u nog meer ondernemen om dit geld mogelijk terug te zien?

Terugvorderen van deze bemiddelingskosten een optie? 

Mogelijk is er een optie om de bemiddelingskosten terugvorderen uit te besteden aan een incassobureau. Als u de kosten minder dan 5 jaar geleden betaald heeft, dan is de zaak nog niet verjaard, zoals dat heet. Er liggen hier dus kansen. De incassobureaus spelen hier slim op in door een incasso zaak op te starten en zo het geld alsnog terug te krijgen. Belangrijk is wel dat hier per situatie naar gekeken wordt, niet alle zaken zijn identiek.

Eerste stap is makelaar een brief sturen

Het inschakelen van een incassobureau is een optie die fijn is om te hebben. De eerste stap is echter om de makelaar via een brief een sommatie te sturen dat het geld binnen bijvoorbeeld 7 dagen voldaan moet zijn. Mocht de makelaar hier niet op reageren, kunt u overwegen er een zogenaamde incasso zaak van de te maken. Daar kan het Invorderingsbedrijf bijvoorbeeld bij helpen.

1 opmerking:

  1. Het is een beetje tweeledig... Aan de ene kant vind ik het ook belachelijk. Maar anderzijds wil je ook dat iemand financieel garant is/kan staan. Lastig deze sector.

    BeantwoordenVerwijderen